miercuri, 20 iulie 2011

Pixar - Tin Toy

Pixar Animation Studios este una dintre cele mai importante case de producţie cinematografice specializate in "computer generated imagery" (CGI), adică in animaţia digitală computerizată, cu sediu in Emeryville, California (SUA).

Pixar - Tin Toy (1988)
Scurta descriere:
Tin Toy este un film de scurtmetraj creat in 1988 prin animatie computerizata.
Actiunea se petrece intr-o camera a unui copil pe nume Billy si cum ii spune si numele, a unei jucarii pe nume Tinny. La inceput Tinny a fost incantat sa se joace cu Billy, pana ce realizeaza ca acesta de fapt distruge toate jucariile. Ascunzandu-se, el isi da seama ca sunt foarte multe jucarii care au trecut prin aceeasi experienta neplacuta. Dar apoi il vede pe micutul Billy plangand si ii pare rau pentru purtarea sa si se decinde sa-l ajute indiferent ce s-ar intampla..


Alte Desene Animate cu Pixar
  Specialişti in tehnologii grafice inovative, dezvoltatorii care lucrează pentru Pixar sunt creatorii softwareului RenderMan, folosit pentru redarea imaginilor hiperrealiste, de inaltă calitate.

Ca principal rival al companiei Pixar in campul animaţiei 3D (in trei dimensiuni) s-a afirmat Pacific Data Image, proprietate a DreamWorks Pictures.

Istorie

Studiourile Pixar sunt conduse de Steve Jobs (co-fondator al Apple Computer). Compania s-a născut ca o divizie a LucasFilm, proprietatea lui George Lucas. Jobs a achiziţionat studiourile pentru zece milioane de dolari americani in 1986, redandu-i independenţa.

Jobs a fondat noua companie independentă cu Edwin Catmull, care rămane membru al echipei executive. John Lasseter, dublu caştigător al Premiului Oscar, regizor şi animator, supraveghează toate proiectele studioului, ca vicepreşedinte executiv al Departamentului Creaţie.

Alţi membri notabili ai echipei executive sunt Sarah McArthur (vicepreşedinte executiv de producţie), Simon Bax (vicepreşedinte executiv şi trezorier) şi Lois Scali (vicepreşedinte executiv şi consilier general).

Pixar şi Disney

Toate lungmetrajele Pixar au fost realizate an colaborare cu Walt Disney Pictures. Cele două companii au semnat un acord pentru 10 ani şi 5 filme, prin care se obligă să impartă costurile de producţie şi profitul, Disney primind 12,5% din incasări şi drepturile filmului (printre care şi cele de merchandising). Acordul s-a dovedit foarte fructuos pentru ambele companii, iar lungmetrajele Pixar s-au bucurat de mai mult succes decat filmele de animaţie proprii Disney.

Primele cinci lungmetraje produse de Pixar au incasat peste 2,5 miliarde de doalri americani, sformatrannd-o, film după film, in casa de producţie cu cele mai mari succese din toate timpurile. In ciuda acestui fapt, Michael Eisner, CEO Disney, Michael Eisner şi Steve Jobs (CEO Pixar şi Apple Computer) nu s-au inţeles niciodată. Datorită unor divergenţe de manieră personală şi financiară, contractul nu a fost reinnoit şi a expirat in 2006, odată cu filmul Maşini (sau Maşinutze), care va fi ultimul joint venture al celor două companii.

La inceputul lui 2004 a existat o tentativă de a reinnoi pactul. In noua alianţă, Pixar, imputernicită de poziţia superioară caştigată in timp (pe care nu o avea la parafarea primului contract), urma să plătească compania Disney doar pentru distribuţie, fără să impartă profitul şi fără să-i ofere drepturile comerciale. Oferta, aşa cum era de aşteptat, nu a fost acceptată de Disney, iar Pixar nu şi-a exprimat disponibilitatea de a face o altă concesie. Negocierile au eşuat la mijlocul lui 2004, Jobs declarand public că Pixar era in căutarea unor noi parteneri, alţii decat Disney. Disney urma să păstreze drepturile primelor filme, rezervandu-şi dreptul de a crea continuări. In plus, in 2005 a inceput să producă filme proprii in 3 dimensiuni, primul dintre care a fost Puiu' mic.

Totuşi, Pixar nu a inceput negocierile cu alţi distribuitori, fiindcă alţi distribuitori au considerat termenii impuşi de studiourile de animaţie ca inacceptabili. După o lungă pauză, negocierile dintre cele două companii au fost reluate in urma plecării lui Eisner de la Disney in septembrie 2005.

In 2006, Disney (văzand probabil insuccesul filmului Puiu' mic in comparaţie cu filmele de animaţie precedente) a achiziţionat Pixar, contra 7,4 miliarde de dolari (spre deosebire de cei 10 milioane plătiţi de Jobs in 1986), devenind astfel cel mai mare studio de animaţie din lume; Steve Jobs a intrat in consiliul de administraţie al Disney, fiind in prezent cel mai mare acţionar individual.

Software dezvoltat de Pixar

Render Man

Render Man (literal "omul redării") este softwareul utilizat de Pixar in filmele sale. E de asemenea un plug-in compatibil cu cele mai importante platforme software de animaţie 3D (ca Maya), aducand in plus cateva elemente de librărie şi opţiuni noi.

Filmografie

Lungmetraje

* Toy Story (1995)
* Aventuri la firul ierbii (A Bug's Life) (1998 )
* Toy Story 2 (1999)
* Compania Monştrilor (Monsters, Inc.) (2001)
* In căutarea lui Nemo (Finding Nemo) (2003, distins cu Premiul Oscar in 2004 pentru "cel mai bun film de animaţie")
* Incredibilii (The Incredibles) (2004, distins cu Premiul Oscar in 2005 pentru "cel mai bun film de animaţie")
* Maşini/Maşinutze (Cars) (2006)
* Ratatouille (2007, distins cu Premiul Oscar In 2008 pentru "cel mai bun film de animaţie")
* Toy Story 3 (iniţial prevăzut să fie o producţie Disney, proiectul a fost reorganizat ca producţie Pixar după achiziţie)

Scurtmetraje

* The Adventures of Andre and Wally B. (1984, LucasFilm, prima creaţie Pixar)
* Luxo Jr. (1986, protagonistul, o veioză, a devenit emblema Pixar)
* Red's Dream (1987)
* Tin Toy (1988 )
* Knick knack (1989)
* Geri's Game (1997, distins cu Premiul Oscar in 1998 pentru "cel mai bun scurtmetraj de animaţie")
* For the Birds (2000, distins cu Premiul Oscar in 2002 pentru "cel mai bun scurtmetraj de animaţie")
* Mike's New Car, (2002, cu protagoniştii din Compania Monştrilor)
* Boundin (2004)
* Jack-Jack Attack, (2005, cu protaginuştii din Incredibilii)
* One Man Band (2005)
* Mater and the Ghostlight (2006)


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cele mai vizitate posturi: